A4 wordt definitief verlengd

De A4 tussen Delft en Schiedam wordt aangelegd. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft daar donderdag een definitief besluit over genomen. Over de aanleg van het stuk snelweg wordt al ruim vijftig jaar gesteggeld. De weg is omstreden, omdat hij door een natuurgebied loopt.

De zeven kilometer lange snelweg gaat een kleine 900 miljoen euro kosten en moet ervoor zorgen dat het verkeer tussen Rotterdam en Den Haag een stuk soepeler verloopt. Volgens de huidige plannen wordt de weg verdiept aangelegd, zodat hij van een afstand niet zichtbaar is. Ook wordt er geïnvesteerd in de aanleg van extra natuur rondom de weg.

Als het aan Eurlings ligt, begint de aanleg van het ontbrekende stuk A4 in 2011. Vier jaar later moeten de eerste auto's erover rijden.

Het bedrijfsleven is tevreden met het besluit. Werkgeversorganisatie VNO-NCW spreekt van een 'heuglijke dag'. Het verkeer tussen Rotterdam en Den Haag moet nu via de A13. Daar staat nu iedere dag 'de file die het meest schadelijk is voor de Nederlandse economie', zegt VNO-NCW.

Milieuorganisaties blijven fel tegen het plan. Zij trekken in twijfel dat de aanleg van de snelweg brede steun heeft in de regio, zoals Eurlings stelt. "De strijd om de A4 Midden-Delfland is nog lang niet gestreden", kondigt Milieudefensie aan. Mogelijks stapt de organisatie nog naar de Raad van State.