D'Hooge: "Holland/Belgium-bid outsider"

Aankomende donderdag stemt het Uitvoerend Comité van de FIFA over de toewijzing van het WK voetbal van 2018 en 2022. Eén van de stemgerechtigde leden is de Belg Michel D'Hooge, die denkt dat het Holland/Belgium-bid een outsider is voor organisatie.

"Toen ik de andere kandidaten zag, beschouwde ik België en Nederland aanvankelijk als een non-kandidaat. Maar dat is intussen veranderd. Favoriet zijn we niet, wel een outsider," zegt Michel D'Hooghe tegenover Sporza. "We hebben ons goed geprofileerd en aan sympathie gewonnen. Maar vooral is onze kandidatuur die van de integriteit. Er hangt geen zweem van corruptie rond."

"Ik las een Engels rapport waarin wij zelfs als sterkste kandidaat naar voren kwamen. Onze centrale ligging in Europa en de ervaring met Euro 2000 zijn twee heel belangrijke troeven. Ons grootste gebrek is dat bepaalde overheidsgaranties ontbreken. Maar we zijn gebonden aan Europese regels, net als de andere kandidaten. Wij zijn ervoor uitgekomen, de anderen minder. Dat pleit opnieuw voor onze integriteit."

Donderdag zal, als geen bid een meerderheid haalt, na de eerste ronde één bid afvallen. "Als we de eerste ronde overleven, zijn we geen outsider meer," weet D'Hooghe. "Ik weet zeker dat bepaalde leden niet voor ons zullen stemmen in de eerste ronde. Maar ik geloof heel intens dat wij voor velen de optimale tweede kandidaat zijn. Ze zullen wél voor ons stemmen indien hun kandidaat afgevallen is in de eerste ronde."

"De eerste ronde overleven wordt het moeilijkste. Ik denk dat we daarin vier tot zes stemmen kunnen halen. Net dat wordt beslissend: vier is te weinig, zes is genoeg. Ik geef ons 10 tot 20 procent kans om door de eerste ronde te geraken. Als dat lukt, dan stijgen onze kansen naar 35 à 40 procent."