'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd'

"Ik vind dat alles al is gezegd wat er te zeggen valt." Dat zei Geert Wilders maandag aan het begin van het strafproces tegen hem, in een korte verklaring waarin hij uiteenzette waarom hij tijdens dat proces er het zwijgen toe zal doen. Wilders wil geen enkele vraag van de rechtbank of het Openbaar Ministerie (OM) beantwoorden.

Dat alles al is gezegd, wil niet zeggen dat ik alles heb gezegd wat mij wordt verweten, aldus de PVV-voorman in zijn 'persoonlijke observatie'.

Rechtbankvoorzitter Jan Moors vroeg zich na het korte betoog van Wilders hardop af of de proceshouding van Wilders voortkwam uit zijn door sommigen geconstateerde neiging stellingen te poneren maar de discussie uit de weg te gaan. "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook doet", aldus Moors.

Advocaat Moszkowicz nam de beantwoording van die vraag voor zijn rekening en noemde een en ander 'volstrekt irrelevant'. Het is niet zo dat het zwijgen van Wilders moet worden opgevat als instemming, aldus Moszkowicz.

Officier van justitie Birgit Roessel zei dat het OM het zwijgen van Wilders betreurt, maar respecteert.

Na de verklaring van Wilders begon de rechtbank aan het doornemen van de uitvoerige tenlastelegging, waarin de reeks gewraakte uitlatingen van Wilders is opgenomen. De rechtbank formuleert bij de bespreking van die feiten de vragen die zij heeft voorbereid, maar Wilders hoort ze onbewogen aan en laat ze onbeantwoord. Een aantal vragen zal door Moszkowicz worden beantwoord in diens pleidooi.

In zijn verklaring voorafgaand aan de feitenbehandeling zei Wilders dat het 'vreemde dagen' voor hem zijn, vanwege de 'slopende' formatie en wat hij 'zijn tweede baan' noemde: de tegen hem aangespannen rechtszaak.

Beide komen voort uit hetzelfde ideaal, aldus Wilders, namelijk het overeind houden van de vrijheid van meningsuiting. "Een democratie heeft een vrij debat nodig", aldus Wilders. "In het kader van dat debat heb ik mijn mening verkondigd en die zal ik blijven verkondigen." Wilders benadrukte dat hij niets anders dan de waarheid heeft gesproken. "Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van vele Nederlanders terecht."

Rond kwart over tien werd de zaak voor een halfuur geschorst.

'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd'
'Alles wat er te zeggen valt, is al gezegd' (Foto: ANP)