72 dode migranten in Mexico topje van de ijsberg

De 72 migranten die vorige week vermoord werden aangetroffen in Mexico, kunnen wel eens het topje van de ijsberg zijn. De migranten kunnen worden toegevoegd aan de duizenden die ontvoerd en vermoord zijn door criminele bendes. Dat hebben mensenrechtenactivisten gezegd.

Honderden familieleden van migranten hebben de afgelopen week bij hun regeringen in Centraal-Amerika naar hun geliefden geïnformeerd toen het nieuws bekend werd dat er migranten in Mexico vermoord waren. De meeste migranten verdwenen nadat ze richting Mexico waren vertrokken in de hoop de Verenigde Staten te bereiken. In het leeuwendeel van de gevallen sluiten de beschrijvingen van de met kogels doorzeefde lichamen echter niet aan bij die van hun geliefden.

Het daadwerkelijke aantal migranten dat de afgelopen jaren in Mexico vermoord is, zal wellicht nooit bekend worden, maar het aantal van afgelopen week valt er waarschijnlijk bij in het niet. Volgens de nationale mensenrechtencommissie van Mexico zijn er in 2009 over een periode van zes maanden ooggetuigenverslagen binnengekomen over 198 massaontvoeringen waarbij 9758 migranten betrokken waren. Activisten zeggen dat drugskartels meestal een of twee van de ontvoerde groep martelen en vermoorden om de rest angst aan te jagen en hun eisen voor losgeld kracht bij te zetten. Lichamen worden in stukken gehakt, in zoutzuur opgelost of gedumpt in massagraven.

Dinsdag kondigde Mexico een plan aan om geweld tegen migranten te verminderen door meer opvanghuizen te bouwen en door spoorwegen waar migranten veel gebruik van maken beter te controleren. Ook zijn er informatiecampagnes gestart om 'migratie zonder papieren' te ontmoedigen en om migranten op hun rechten te wijzen.

Het exacte aantal vermiste buitenlandse migranten kon niet door het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken worden gemeld. Ook veel Centraal-Amerikaanse landen houden het aantal inwoners dat in Mexico verdwijnt niet bij. Toch lijkt er iets goeds voort te komen uit de slachtpartij van vorige week. Sommige Centraal-Amerikaanse landen hebben speciale kantoren en telefoonlijnen opgezet voor vermissingen. Die blijven wellicht in bedrijf, ook nadat de laatste van de 72 slachtoffers is geïdentificeerd.

72 dode migranten in Mexico topje van de ijsberg
72 dode migranten in Mexico topje van de ijsberg (Foto: Novum)