'Drugskartel Mexico vermoordde 72 migranten'

De 72 doden die eerder deze week in een massagraf in het noorden van Mexico werden gevonden waren migranten. De 58 mannen en veertien vrouwen, afkomstig uit Brazilië, Ecuador, El Salvador en Honduras, waren op weg naar de grens met de Verenigde Staten. Onderweg werden zij ontvoerd en vervolgens vermoord door leden van een drugskartel dat de dienst uitmaakt in de deelstaat Tamaulipas. Dit heeft een overlevende van de moordpartij, een Ecuadoraan, verklaard.

De 72 lijken lagen bij een ranch even ten zuiden van de grens met de Amerikaanse staat Texas.

Drugsbendes in het grensgebied richten zich steeds vaker op migranten die naar de VS onderweg zijn. De migranten worden ontvoerd en gedwongen om drugs de grens over te smokkelen of hun verwanten in hun geboorteland of in de VS worden onder druk gezet om losgeld te betalen.

Het massagraf bij de ranch in Matamoros is het grootste dat tot nu toe is gevonden sinds het Mexicaanse leger op last van president Felipe Calderon eind 2006 een grootscheeps offensief tegen 's lands drugshandelaren inzette.

Elders in het noorden van Mexico zijn nog meer plekken gevonden waar slachtoffers van de drugsoorlog zijn gedumpt. In het gebied woedt een oorlog tussen rivaliserende drugsbendes.

Sinds de Mexicaanse regering een offensief tegen de drugskartels lanceerde zijn al 28.000 mensen om het leven gekomen.