Gratis navigatie op de iPhone

T-Mobile-klanten met een iPhone kunnen vanaf woensdag gratis navigeren in Nederland, met een applicatie van het Duitse bedrijf Navigon. De telecomaanbieder en de aanbieder van navigatiesystemen sloten eerder dit jaar een dergelijk partnerschap in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije en breiden dit uit naar Nederland, zo maakten zij woensdag bekend.

Volgens Gerhard Mayr, die bij Navigon gaat over de ontwikkelingen op mobiel gebied, was de lancering in Duitsland al een "fenomenaal" succes. "We krijgen goede waarderingen van klanten." Mayr merkt uit reacties van klanten dat ze de navigatie op de iPhone zowel in de auto gebruiken als voor `spontane' momenten op de fiets of te voet.

Nederlandse klanten kunnen gratis een applicatie downloaden met kaartmateriaal van Nederland. Betaald kunnen ze dit pakket uitbreiden met bijvoorbeeld live verkeersinformatie en aanvullende kaarten van twintig landen.

T-Mobile betaalt Navigon een onbekend bedrag per klant. "We zijn een kleinere speler op de markt, dus moeten een stap harder zetten dan de concurrent", verklaart T-Mobile-directeur André Suurmond. "Navigatie is een van de meest gebruikte apps op de iPhone."

Navigon is sinds 2008 actief op de Nederlandse markt en heeft inmiddels volgens cijfers van marktonderzoeker GfK bij detailhandelsketens een marktaandeel van ongeveer 15 procent veroverd.