Nao: Een robot met emoties
Als Nao je aardig vindt komt hij met open armen op je af, maar vindt hij je niks, dan haalt hij zijn schouders op en keert zich af. Europese wetenschappers zijn erin geslaagd om een robot te maken die emoties toont en herkent. De mensachtige robot is Nao gedoopt, en is ontworpen om de emotionele vaardigheden van een kind van één jaar na te bootsen.
Door middel van non-verbale signalen, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukking, is het robotje in staat menselijke emoties te herkennen. Naarmate je meer tijd met Nao spendeert, zal hij sneller je emotionele toestand herkennen en daarop reageren. Nao's 'hersenen' zijn gebaseerd op het neurale netwerk van het menselijk brein. Dat stelt hem in staat om mensen te herkennen en voorgaande interactie met hen te onthouden.
Hoewel de uitingen van Nao's emotie voorgeprogrammeerd zijn, beslist hij zelf wanneer hij welk gevoel tot uiting moet brengen. Hiervoor gebruikt de robot een aantal regels die bepalen wat 'goed' en 'slecht' voor hem is. "We vormen de eerste jaren van het leven," aldus Lola Cañamero van de Universiteit van Hertfordshire, die het project om Nao's emoties te creëren leidde. Ze werkt aan het herkennen van emoties via lichaamstaal en bewegingen in plaats van gezichtsuitdrukkingen en taal.
Volgens Cañamero zullen robots een steeds grotere rol in het leven van mensen gaan spelen. "Lichaamstaal speelt een grote rol in de natuurlijke omgang van mensen met robots," stelt ze. "Als mensen zich natuurlijk kunnen gedragen in de omgeving van robots, zullen robots sneller geaccepteerd worden op het moment dat ze zichtbaarder worden in de samenleving."