Zeilmeisje neemt toeristische route

De Passaat route die Laura Dekker heeft gekozen voor haar solozeiltocht rond de wereld is de 'makkelijkste' route. Hij wordt veel gebruikt door vakantiegangers, zei solozeiler Lucas Schröder woensdag op Radio 1. Dinsdag kreeg het zeilmeisje toestemming van de rechter om aan haar zeiltocht te beginnen.

De route staat al enige tijd op de website van Dekker. Daar wordt bij uitgelegd dat duizenden schepen haar voorgingen. Door de drukte op de route zou ze zich verzekerd weten van gezelschap.

Dekker is van plan binnen twee weken te vertrekken. Van Portugal reist ze naar de Nederlandse Antillen. Vervolgens moet ze met een loods door het Panamakanaal. Dekker moet volgens Schröder oppassen dat ze niet in de uitloper van een orkaan terechtkomt, maar de kans daarop is volgens hem klein omdat ze haar pauzes zo plant dat ze er niet tijdens het orkaanseizoen is.

Na het Panamakanaal volgen onder meer de Galapagoseilanden. Dekker gaat bovenlangs richting Australië en vaart langs de zuidelijke kant van Indonesië. Volgens Schröder een goed besluit, omdat aan de noordelijke kant piraten actief zijn.

Bij de Golf van Aden wordt het wel oppassen, omdat daar nog veel piraten actief zijn. Via het Suezkanaal zou de zeilster dan snel thuis kunnen zijn, maar in de route die op de website van Dekker staat wordt al aangenomen dat ze moet omvaren via Zuid-Afrika.

Schröder sprak zich vorig jaar in een opinieartikel in NRC Handelsblad nog kritisch uit over de plannen van het toen nog 13-jarige zeilmeisje. Hij wees onder meer op de gevaren van het chronisch slaaptekort waar solozeilers niet aan ontkomen. Ook wees hij op tal van fouten die ervaren zeilers tijdens lange tochten hebben gemaakt.