'Jeugdzorg wil Laura kapotmaken'

Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming zijn criminele organisaties die het zeilmeisje Laura Dekker kapot willen maken. Dat schrijft de moeder van het kind, Babs Müller, zaterdag in een open brief in het AD.

De druk van alle rechtszaken, Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moet eens afgelopen zijn, vindt ze. "Laura is niet crimineel, ze wil alleen zeilen."

De moeder stelt dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming deprimerende mails sturen en vervelende dingen zeggen. "Net zolang totdat Laura helemaal kapot is. Haar computer en telefoon worden gecontroleerd door de overheid, in de hoop dat ze iets verkeerds zegt of schrijft. Dat is toch te erg voor woorden."

Müller schrijft dat ze aanvankelijk dacht dat de instanties het goed voor hadden met haar dochter en dat ze haar wilden helpen. "Maar het gaat ze helemaal niet om Laura, dat is mij nu wel duidelijk." Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming slingeren volgens haar allemaal leugens de wereld in om hun eigen naam te zuiveren.

Laura bleek eind vorig jaar opeens verdwenen. Ze werd teruggevonden op Sint Maarten. Volgens haar moeder was haar dochter gevlucht voor de instanties. "Langzaam begon ik minder vertrouwen in de kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg te krijgen. Ik heb uren met mijn dochter gepraat en ik snap niet dat mensen een tiener zoiets kunnen aandoen. Dat is geen kinderbescherming, dat is kindermishandeling."

De moeder vindt dat Laura haar zeiltocht zou moeten mogen maken. "Ik weet dat ze het kan, het is een sterke meid en ze geeft niet snel op. Natuurlijk vindt geen moeder op aarde het leuk als haar kind alleen de zee op gaat. Ik zal van zorgen niet kunnen slapen, maar het gaat hier om Laura en hoe ik haar kan helpen."

De tiener kondigde vorig jaar plannen aan om als jongste ooit een solozeiltocht om de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling. Het kind staat momenteel onder toezicht van Jeugdzorg. Maandag kijkt de rechter hier opnieuw naar.