'Laat Polen in lege kantoren wonen'

Gemeenten mogen leegstaande gebouwen zoals kantoorpanden, schuren of oude hotels voortaan gebruiken om arbeiders uit Oost-Europa in onder te brengen. Dat heeft minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Veel Oost-Europese arbeiders die een paar maanden per jaar in Nederland werken, bijvoorbeeld in de tuinbouw, wonen in de oude wijken in de grote steden. Doorgaans wonen ze met veel mensen in kleine woningen, wat leidt tot extra overlast in de buurt. Van Middelkoop wil zorgen dat daar verandering in komt.

De werkgever van de arbeiders kan het initiatief nemen om onderdak te regelen in bijvoorbeeld een oud kantoorpand, maar ook een ondernemer die er brood in ziet. Nu kan dat niet, omdat de panden geen woonbestemming hebben. De gewone regels over onder meer veiligheid en gezondheid blijven wel gelden.

Dat veel kantoorpanden op bedrijventerreinen staan, is volgens het kabinet een voordeel. Zo zorgen de Oost-Europeanen niet voor overlast in woonwijken.