Executie door vuurpeloton in Utah

In de Amerikaanse staat Utah is donderdagnacht een executie door een vuurpeloton voltrokken. De wegens moord ter dood veroordeelde Ronnie Lee Gardner werd kort na middernacht plaatselijke tijd doodgeschoten. Het was voor het eerst sinds minstens veertien jaar dat in Utah een doodvonnis door een vuurpeloton ten uitvoer werd gelegd. Een dergelijke executie is formeel sinds 2004 niet meer toegestaan. Gardner had echter om executie door een vuurpeloton verzocht voordat het verbod van kracht werd.

Verzoeken tot uitstel van de executie waren door het Amerikaanse Hooggerechtshof en door gouverneur Gary Herbert van Utah afgewezen.

De 49-jarige Gardner werd voor de executie op een stoel vastgebonden met een witte markering op zijn borst. De dodelijke schoten werden gelost door vijf anonieme schutters.

Gardner was ter dood veroordeeld omdat hij in 1985 in de rechtszaal van Salt Lake City een advocaat doodschoot. Hij stond toen terecht voor een andere, een jaar eerder gepleegde moord en probeerde te ontsnappen.