'Staatsschuld NL verdubbeld in 9 jaar'

De staatsschuld van Nederland loopt naar verwachting op tot 512 miljard euro in 2015; oftewel 74 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) op verzoek van de financiële nieuwszender RTL Z.

De schuld zal de komende jaren oplopen met meer dan 21 miljard euro per jaar. In 2015 heeft iedere Nederlander plusminus 30.000 euro schuld namens de staat. Het CPB gaat uit van een gemiddelde economische groei van 1,75 procent.

Staatsschuld verdubbeld
Eind dit jaar zal Nederland ongeveer 390 miljard euro staatsschuld hebben. In 2006, bij het begin van kabinet Balkenende IV, had Nederland nog een schuld van 256 miljard euro (47,4 procent van het bbp). In 2015 zal de staatsschuld dus verdubbeld zijn in slechts negen jaar tijd.

In de prognose van het CPB zal Nederland van 2011 tot 2015 gemiddeld een begrotingstekort hebben van 2,9 procent van het bbp, wat net onder de drie-procent norm van Brussel ligt.

Met een staatsschuld van 74 procent van het bbp ligt Nederland wel boven het gestelde maximum van 60 procent. Hier voldoen overigens weinig eurolanden aan, evenals andere naties zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en de VS.

Hypotheekschuld nog hoger
Hoewel de Nederlandse staatsschuld fors oploopt, vooral door de vergrijzing, steun aan de banken en de diepste recessie in 80 jaar tijd, is de overheidsschuld nog altijd fors lager dan de totale Nederlandse hypotheekschuld: deze ligt al enige jaren boven de 100 procent van het bbp.


Staatsschuld Nederland in miljarden euro's / percentage bbp (Bron: RTL Z)