Al-Qaida doelt op Nederlanders en Denen tijdens WK

Een in Irak opgepakte Al Qaida-strijder heeft gezegd dat hij op zowel Nederlandse als Deense voetballers en supporters aanslagen wilde plegen tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Hiermee zouden beledigingen aan het adres van Mohammed gewroken moeten worden.

De Saudiër Abdullah Azam Saleh al-Qahtani werd in april tijdens een gezamenlijke operatie van het Iraakse en Amerikaanse leger opgepakt. Dinsdag organiseerden Iraakse veiligheidsfunctionarissen een gesprek met de man, waarin hij meer details vrijgaf over de geplande aanslagen. Hij vertelde dat ze het wereldkampioenschap als locatie hadden gekozen, omdat ze meer kans hadden om Zuid-Afrika binnen te komen. "Het doel was de Deense en Nederlandse teams en hun supporters aan te vallen met vuurwapens en autobommen. Als wij de teams niet konden treffen, zouden we ons op de supporters richten."

Tijdens de militaire operatie in april van 2010 werden twee kopstukken van Al Qaida gedood. Bij de huiszoeking werd een aantal documenten gevonden, waaronder een briefje van Al-Qahtani waarin hij bijzonderheden over het plan ontvouwde. Via onder andere dit document kwamen de autoriteiten hem op het spoor. Meer informatie dan dat de teams en supporters van Nederland en Denemarken als potentiële doelwitten werden genoemd, wilde de Iraakse veiligheidsmedewerker niet geven.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niks te weten van de plannen en ook de Zuid-Afrikaanse autoriteiten zeggen niet meer informatie te hebben dan de media. De FIFA wil überhaupt geen commentaar leveren op specifieke terroristische dreigingen tijdens het kampioenschap.