Zwitsers kanton wil boerkaverbod

Parlementariërs van het Zwitserse kanton Aargau hebben opgeroepen tot een landelijk verbod op het dragen van boerka's in het openbaar. Dat meldde de Zwitserse krant Tages-Anzeiger woensdag.

Het parlement van Aargau stemde over het indienen van een wet die de boerka moet verbieden bij de Zwitserse Raad van State, waarin alle 26 kantons zijn vertegenwoordigd. Het voorstel werd met 89 stemmen voor en 33 tegen aangenomen. Parlementariër Rene Kunz van de extreemrechtse Zwitserse Democratische partij zei dat de boerka 'een symbool van de overheersing van de vrouw door de man' was.

In Zwitserland worden weinig boerka's gedragen. Zelfs leden van de nationalistische Zwitserse Volkspartij, die vorig jaar succesvol campagne voerden om een referendum te houden over het verbieden van minaretten, zetten vraagtekens bij het nut van een verbod. Ulrich Schlueer van de Zwitserse Volkspartij zei dat bestaande wetten al de mogelijkheid bieden om het in het openbaar dragen van kleding die het hele lichaam bedekt te verbieden.