'Daders aanslagen Moskou waren 17 en 20 jaar'

De twee vrouwen die maandagochtend de twee bomaanslagen in de metro van Moskou pleegden waren 'zwarte weduwen' van 17 en 20 jaar. Dat meldt de krant Kommersant vandaag. Bij de aanslagen kwamen 39 mensen om het leven en raakten ongeveer negentig gewond.

Een van de daders was volgens Kommersant de 17-jarige Dzjennet Abdoerachmanova uit Dagestan. In de krant stond een foto van haar met een zwarte hoofddoek en een pistool. Op een andere foto wordt zij omarmd door Oemalat Magomedov, eveneens met een pistool, volgens de krant een islamistische rebellenleider die in december door Russische veiligheidstroepen werd gedood.

De andere dader was volgens Kommersant de 20-jarige Tsjetsjeense Marcha Oestarchanova. Zij zou de weduwe zijn van een opstandeling die in oktober werd gedood tijdens het voorbereiden van een aanslag op de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.

Kommersant vermeldde niet hoe de krant aan de informatie is gekomen. Officiële instanties wilden de identiteiten niet bevestigen.

Vrouwelijke zelfmoordenaars uit de noordelijke Kaukasus worden in Rusland 'zwarte weduwen' genoemd, omdat ze vaak hun man, broer of vader hebben verloren.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Moskou is door een Tsjetsjeense militante leider opgeëist.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft in reactie op de aanslagen aangekondigd dat de wetten voor medeplichtigen van terroristen moeten worden aangescherpt. Het land moet naar een model toe waarin iemand al strafbaar is als hij of zij 'soep kookt of kleren wast' voor terroristen, zei Medvedev volgens Russische persbureaus.