Somalische piraten kapen twee schepen

Somalische piraten hebben vandaag twee schepen gekaapt. Een schip met 21 en het andere met 25 bemanningsleden aan boord.

De kaping van het eerste schip, de onder Maltese vlag varende MV Frigia, vond plaats op ruim zevenhonderd kilometer van het gebied waar de zeemacht van de Europese Unie actief is en op bijna tweeduizend kilometer van het piratenbolwerk Haradhere, aan de Somalische kust. Volgens bevelhebber John Harbour vond de kaping dichter bij India dan bij Somalië plaats. Dit laat volgens hem zien dat het gebied waarin de piraten kunnen opereren behoorlijk is toegenomen.

De Frigia was met een lading kunstmest van Israël onderweg naar Thailand. De bemanning bestaat uit negentien Turken en twee Oekraïners, zei de Turkse rederij. "Wij hebben alle vereiste procedures doorlopen. Het schip voer in konvooi door de gevarenzone, geëscorteerd door Turkse fregatten. Anderhalve dag nadat het het konvooi had verlaten, is het gekaapt", zei een woordvoerder.

Het andere schip, de MV Talca, werd 190 kilometer uit de kust van Oman gekaapt, bijna honderd kilometer ten oosten van de door de EU bewaakte zone. De Talca heeft een bemanning van 23 Sri Lankanen, een Filipijn en een Syriër.

Experts menen dat piraterij een groot probleem blijft, totdat er een slagvaardige regering in Somalië wordt gevestigd.