Kramer: "Alles ervoor gedaan en gelaten"

Sven Kramer heeft in een interview aangegeven bang te zijn om te verliezen. De Nederlandse schaatser die al enige tijd ongeslagen is op de vijf kilometer noemt diezelfde afstand later vandaag één van de belangrijkste races in zijn leven. Op de vraag of hij bang is om te verliezen antwoord de Fries: "Hell, Yeah!"

Kramer: "Ik heb er de afgelopen vier jaar alles voor gedaan en gelaten. Nergens heb ik voor mijn gevoel iets laten liggen en dat neemt wel een hoop onzekerheid weg. Ik ben vooral blij dat het nu eindelijk zover is." De afgelopen dagen oogde de 23-jarige topfavoriet ontspannen. Op de drukbezochte persbijeenkomsten in het olympisch dorp beantwoordde de TVM-rijder geroutineerd de vragen van de internationale media. Soms serieus en soms ook niet.

Gerard Kemkers lijkt meer gespannen te zijn. De coach lijdt zichtbaar aan de olympische stress en lijkt het gewicht van de hele natie op zijn rug te dragen. Het succes van de Spelen hangen namelijk af van de prestaties van zijn pupil. Als Sven faalt dan dreigt er voor het Nederlands Olympisch Comité een debacle. "Maar de stress grijpt me nog niet om de keel hoor."