Twee miljoen voor spookstad

Letland heeft vandaag voor ruim twee miljoen euro een spookstadje geveild. Het stadje was gebouwd rond een radarstation uit het Sovjettijdperk. Een Russische investeerder is de nieuwe eigenaar.

Voorheen heette het stadje Skrunda-1. Tijdens de Koude Oorlog woonden er ongeveer vijfduizend mensen, maar meer dan tien jaar geleden, na de val van de Sovjet-Unie en het vertrek van Russische troepen uit Letland, kwam de klad er in en trokken bewoners weg.

Wat voor plannen de investeerder heeft met zijn nieuwe eigendom is nog niet bekend. Het is een stuk grond van 45 hectare, zo'n honderdvijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Riga. Op het terrein staan zo'n zeventig gebouwen, waaronder appartementencomplexen, een school, barakken en een officiersmess. Gedacht wordt dat het stadje in potentie tien keer meer waard is dan de veiling vandaag opbracht.

Skrunda-1 was een geheime nederzetting en stond niet aangegeven op Sovjetkaarten. Twee grote radarinstallaties speurden de hemel af op zoek naar tekenen van een eventuele Amerikaanse aanval met kernwapens.

Twee miljoen voor spookstad