'Nederlanders weer grootste betalers EU'

Nederland was in 2008 weer de grootste nettobetaler aan de EU. In totaal maakte Nederland maar liefst 4,4 miljard euro over naar de bankrekening van de Europese Unie. Dit komt neer op 266,70 euro per inwoner.

Omdat de EU zelf niet berekent wat de nettobijdrage van landen is heeft PVV-er Daniël van der Stoep dit gedaan. Het Europarlementslid baseerde zich op het EU-jaarverslag dat eind vorig jaar verscheen.

Nederland maakte eigenlijk nog veel meer over naar de EU, maar kreeg ook geld via subsidies terug. Het verschil tussen de twee bedragen is maar liefst 4,4 miljard euro. Overigens heeft Nederland 1 miljard euro korting gekregen. Deze korting krijgt ons land al sinds 2007, na onderhandelwerk van Gerrit Zalm en Jan-Peter Balkenende in 2005. "Het allerbelangrijkste is dat volgend jaar de onderhandelingen beginnen voor de begrotingsperiode 2014-2019. Ik heb er een hard hoofd in dat we dan nog steeds die korting houden. De Nederlandse regering moet zich daar vol voor inzetten en begrip kweken bij andere landen," zo zegt de PVV-er.

De Europese Unie telt momenteel 27 landen. Hiervan ontvingen er negentien meer geld van de EU dan dat ze eraan uitgaven. De grootste nettobetalers na Nederland zijn Zweden en Denemarken. Zij betaalden netto 194 en 135 euro per inwoner. Hierna komen de Duiters, die per inwoner de helft van de Nederlandse bijdrage betalen.