Politiewagens krijgen 'zwarte doos'

Vanaf volgend jaar worden nieuwe politiewagens uitgerust met een zogenaamde 'zwarte doos'. Met het systeem, dat ook bekend is van vliegtuigen, kan in geval van een ongeval afgelezen worden wat de snelheid van de wagen was en of lichten en sirenes aan waren.

Het systeem moet ervoor zorgen dat agenten bewuster en veiliger gaan rijden. Ook het aantal ongevallen moet hierdoor verminderen. Het apparaat gaat ongeveer 1000 euro per politieauto kosten. Zo'n auto gaat ongeveer vijf jaar mee.

Het apparaat zit ook al in sommige moderne Amerikaanse auto's. Een 25-jarige Schiedammer zal dan ook het nadeel van de zwarte doos moeten ervaren, want het Openbaar Ministerie gaat het apparaat dat in zijn auto zat gebruiken als bewijs. Uit de gegevens van de zwarte doos bleek dat de man 147 kilometer per uur reed op een weg waar maximaal 30 kilometer per uur toegestaan is. Bij dat ongeval kwamen vier mensen om het leven.

Volgens het AD is "de zwarte doos in moderne auto's die bijhoudt hoe hard een auto rijdt voor justitie een nieuw, machtig middel tegen verkeershufters."