Scholieren ergeren zich aan te laat nagekeken proefwerk

Nederlandse scholieren ergeren zich het meest aan proefwerken die te laat nagekeken worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de website Scholieren.com dat door ruim 4800 Nederlandse en 650 Belgische scholieren ingevuld werd. In België doen leraren waarschijnlijk wel een stuk sneller hun werk, daar komt deze ergernis nog niets eens in de top 10 voor. In ons buurland is te veel huiswerk de grootste bron van ergernis.

Volgens één van de ondervraagde scholieren is het vooral onrechtvaardig dat proefwerken zo laat nagekeken worden: "Docenten beseffen waarschijnlijk niet dat wij het ook druk hebben, maar dat wij ons proefwerk wel op tijd moeten maken. Soms zijn ze zelfs te laat voor het rapport."

Leerlingen ergeren zich verder vooral aan een te hoge werkdruk, die vooral veroorzaakt wordt door te lange schooldagen en te veel huiswerk. Het zal weinigen verbazen dat scholieren zich amper ergeren aan veel lesuitval of veel afkijken bij toetsen en huiswerk. Ook het flirten en zoenen van medeleerlingen staat zo goed als onderaan in de lijst van ergernissen.

Op de vierde en vijfde plaats staan docenten die te strenge straffen geven en vieze toiletten. “Het lijkt wel of ze nooit schoon worden gemaakt: er zitten op sommige wc's geen wc-brillen, de kranen zijn vies en het wc-papier wordt bijna nooit bijgevuld.

Het gemiddelde punt dat de Nederlandse scholier aan zijn of haar school geeft is een 6,5. In België is dit iets lager, namelijk een 6,2.

Het onderzoek werd gedaan door de website Scholieren.com die sinds 1998 bestaat. Vorig jaar werd de site als populairste website in de categorie onderwijs gekozen.