Uitslagen Spanje speelronde 13

De twee koplopers van de Primera División stelden in de dertiende speelronde de punten pas laat veilig. Valencia nam de derde plaats over van Sevilla.

In Riazor trad Deportivo de La Coruña aan tegen koploper FC Barcelona. De Catalaanse equipe had midweeks nog gewonnen van Xerez en zou daardoor sowieso koploper blijven. Lionel Messi, kersvers goudenbalwinnaar, schoot de bezoekers naar de leiding. Even later werkte Adrián López de gelijkmaker echter langs de blunderende Víctor Valdés. Na rust was Depor enkele malen zelfs dicht bij de voorsprong, maar omdat Barcelona de kansen wel afmaakte gingen de punten mee naar Catalonië. Tien minuten voor tijd kopte Messi de 1-2 binnen, en Zlatan Ibrahimovic besliste het duel even later.

Even daarvoor had Real Madrid de druk al verhoogd door van Almería te winnen. In de eerste helft domineerde de Koninklijke, maar door een goal van Sergio Ramos was de ruststand slechts 1-0. Dat gaf de bezoekers hoop, die door twee vlugge counters na rust prompt de leiding namen. Jonathan Soriano en Kalu Uche namen de treffers voor hun rekening. Gonzalo Higuaín werkte al vlug de 2-2 binnen en tien minuten voor tijd kreeg de ploeg van Manuel Pellegrini via een strafschop de kans op de leiding. Cristiano Ronaldo miste, maar in de rebound wist Karim Benzema alsnog doel te treffen. Twee minuten later besliste Ronaldo alsnog het duel. Omdat hij echter zijn shirt uittrok bij het vieren en even later een overtreding beging op Juanma Ortíz moest de Portugees met twee keer geel van het veld.

In een waar gevecht wist Valencia in Baskenland de drie punten weg te halen bij Athletic Club de Bilbao. De Basken kenden alle pech van de wereld. Fernando Llorente en Markel Susaeta moesten al vroeg worden vervangen door jeugdspelers Óscar de Marcos en Iker Muniain. Diezelfde Muniain zorgde in de 58e minuut nog wel voor de 1-0. Het zestienjarige talent zag Valencia door een volley van David Villa al snel weer langszij komen. Toen linksback Koikili zijn tweede gele kaart kreeg bracht Valencia de boomlange spits Nikola Zigic in het veld. De Serviër was belangrijk door doelman Gorka Iraizoz te hinderen, waardoor Jérémy Mathieu kon binnenschieten. In de slotfase was Athletic nog dicht bij de gelijkmaker. David López miste echter van elf meter, Muniain faalde oog in oog met César en de mee opgekomen Iraizoz kopte in blessuretijd maar net naast.

Sevilla verloor de derde plaats aan Valencia. In de thuiswedstrijd met Real Valladolid werd er slecht gespeeld. De Angolees Manucho zette de bezoekers op voorsprong in Sánchez Pizjuán, maar Valladolid kreeg het lastig toen Borja Fernández een rode kaart ontving voor een overtreding op Diego Perotti. Even later maakte Marcos een overtreding op Jesús Navas, die de thuisclub een penalty opleverde. Luís Fabiano schoot Sevilla naar 1-1. Na rust kon Sevilla echter niet nogmaals het net vinden, ondanks enorme kansen voor Fabiano. Ook invaller Arouna Koné had de mogelijkheid op scoren, maar de Ivoriaan moest genoegen nemen met een punt.