Halsema: GroenLinks wil graag regeren

GroenLinks wil graag regeren. De partij is er klaar voor, zei GroenLinks-leider Femke Halsema vandaag op een partijcongres in Hilversum.

In een verwijzing naar een speech van D66-leider Alexander Pechtold onlangs zei ze dat "stippen aan de horizon" voor GroenLinks te vaag zijn. Halsema belooft de Nederlandse economie te vergroenen en de milieuschuld niet naar volgende generaties door te schuiven. Ze wil ook de "bestuurlijke vetzucht" en overbodige bestuurslagen aanpakken. "Groen, sociaal en daadkrachtig, dat is onze belofte. Dat is onze verkiezingsbelofte, dat is onze regeringsbelofte", aldus Halsema in haar toespraak.

GroenLinks staat in de peilingen tussen de acht en twaalf zetels. De partij heeft in de Tweede Kamer momenteel zeven zetels.

Halsema stelde vandaag nadrukkelijk dat haar partij wil regeren. Ze overweegt zelf zich nog een keer verkiesbaar te stellen en neemt daarover na de gemeenteraadsverkiezingen in maart een besluit. Eerder vandaag zei ze voor de Tros-radio dat ze geen burgemeester van Amsterdam wil worden, mocht haar dat ooit gevraagd worden.

GroenLinks was drie jaar geleden na de verkiezingen van november 2006 al eens betrokken bij een kabinetsinformatie, maar de partij haakte snel af. Volgens Halsema hadden CDA en PvdA een voorkeur voor regeren met de ChristenUnie. Dat standpunt kwam haar intern op kritiek te staan.