Canadese provincie wil crack gedogen

Om de strijd tegen de verspreiding van aids aan te gaan wil de Canadese provincie Brits-Columbia gecontroleerd gebruik van de synthetische drug crack toelaten. Op deze manier zouden verslaafden van de straat blijven en komen ze in de goede handen van medewerkers uit de gezondheidszorg.

In Vancouver werden in 2003 voor heroïneverslaafden al speciale kamers ingericht waar ze onder begeleiding drugs konden gebruiken. Gisteren werd bekendgemaakt dat de provincie dit ook voor crackverslaafden wil. De conservatieve Canadese centrale regering streeft echter naar een sluiting van deze praktijken.

Eergisteren kwam er uit een studie van Canadese wetenschappers naar voren dat gebruikers van crack een groter risico lopen om besmet te raken met aids. De precieze redenen hiervoor zijn niet bekend. De deskundigen vermoeden dat de crackgebruikers, onder invloed van drugs, vaak onbeschermde seks hebben en ze op deze manier besmet raken met het HIV.

Mogelijkerwijze is zelfs meer dan de helft van alle crackverslaafden HIV-positief. Onderzoekers laten ook weten dat door het delen van de crackpijp, die een metalen mondstuk heeft en vaak verwondingen aan de mond veroorzaakt, het HIV-virus overdragen zou kunnen worden.