AIVD infiltratie in moslimbewegingen

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Regionale Inlichtingen Diensten (RID) zetten burgers in om informatie te vergaren over extremistische islamitische personen en groeperingen. Dat zegt VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken vandaag in de Volkskrant. Onlangs zei zijn CDA-collega Piet Hein Donner van Justitie al dat hij het inschakelen van burgerinfiltranten in de toekomst 'niet uitsluit' om terrorisme te voorkomen.

Remkes wil dat AIVD-informatie in de toekomst als bewijsmateriaal in rechtszaken gebruikt kan worden. In twee processen in Rotterdam tegen vermeende terroristen legden rechters AIVD-informatie opzij omdat deze oncontroleerbaar zou zijn. 'Volstrekt onaanvaardbaar', vindt Remkes, ''een aantal mogelijke moslimterroristen is hierdoor vrijgelaten''.

De minister vindt dat een wetswijziging dat gebruik van AIVD-informatie mogelijk moet maken, 'met gezwinde spoed' ingevoerd moet worden. De rechterlijke uitspraken hebben volgens Remkes onterecht het beeld opgeroepen dat Nederland te zachtzinnig zou omspringen met verdachten. Dit draagt bij aan het kwetsbare imago van Nederland.

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer over verscherpte wetgeving. Critici zeggen dat die haaks staat op burgerlijke vrijheden. Zij vrezen radicalisering onder moslims.