Bennati opnieuw de rapste

Daniele Bennati heeft zijn tweede etappezege beet in de Ronde van Duitsland. De Italiaan was de beste in een massaspurt. Roger Hammond eindigde als tweede, terwijl Baden Cooke als derde finishte. Levi Leipheimer behoudt de gele leiderstrui.

Na de zware rit van gisteren kregen de renners vandaag een lange etappe voor de kiezen. Tussen Sölden en Friedrichshafen moest er 219 kilometer worden afgelegd. Na twee dagen in Oostenrijk zette het peloton om 10.45 uur koers richting Duitsland. Naast de afstand was de Arlbergpass – bekend van de Ronde van Zwitserland - na zo’n 100 kilometer ook een hindernis van betekenis.

Onze landgenoot Bram Tankink (die drie dagen leider was) ging wegens een keelontsteking vanmorgen niet meer van start in Sölden. Zonder Tankink, maar met klassementsaanvoerder Leipheimer, begon de etappe in vliegende vaart. Na één uur koersen was het gemiddelde 51 kilometer. Nadat veel pogingen van vluchters mislukten, kwam er na 60 kilometer wel een kopgroep tot stand. De zes die het beeld van deze rit zouden gaan bepalen waren Cioni, Barredo, Voigt, Bertolini, Moreni en Tschopp.

Het sextet leiders ging samen over de lastige Arlbergpass, Cioni passeerde als eerste de top. In het peloton was het Gerolsteiner dat zijn verantwoordelijkheid nam, ondanks het feit dat geen van de vluchters gevaarlijk was voor de positie van Leipheimer. Door de controle van Gerolsteiner was de voorsprong van de zes nooit groter dan ruim vijf minuten.

Na de afdaling van de Arlbergpass kreeg Gerolsteiner van voren hulp van de sprintersploegen Wiesenhof en Lampre-Caffita. Hierdoor zakte de voorsprong heel snel. Toch was op 30 kilometer van de aankomst het verschil nog altijd ruim twee minuten. De samenwerking vooraan stokte even toen Moreni het in z’n eentje probeerde; hij werd echter al snel weer ingerekend.

Op tien kilometer van de streep leken de vluchters het te gaan redden met nog meer dan één minuut voorsprong. In de hoofdmacht ging echter ook Discovery Channel en Française des Jeux zich bemoeien met het achtervolgingswerk. Mede hierdoor strandde de vlucht van de dag pas in de laatste kilometer. In de massasprint was Bennati met gemak de snelste. Woensdag won hij ook al een pelotonspurt.

Morgen is de kans op een massasprint opnieuw groot, al ligt er vlak voor de finish nog een colletje van de derde categorie. Zondag is er weer een aankomst bergop, waarna maandag de cruciale tijdrit volgt. Dinsdag is de slotrit richting Bonn zeer vlak.

Uitslag 5e etappe Sölden - Friedrichshafen:

Positie:Naam:Ploeg:Land:Tijd:
1D. BennatiLAMITA4.48.02
2R. HammondDISGBR0'00''
3B. CookeFDJAUS0'00''
4S. SiedlerWIEDUI0'00
5V. BilekaDISOEK0'00''

Klassement na 5e etappe:

Positie:Naam:Ploeg:Land:Tijd:
1L. LeipheimerGERUSA24.05.04
2G. TotschnigGEROOS0'18''
3J. UllrichTMODUI0'56''
4C. EvansDAVAUS1'22''
5J. JakscheLIBDUI1'28''