Marokkaanse actie tegen de AEL

Gisteren hebben Nederlanders van Marokkaanse afkomst geprotesteerd tegen de komst van de Arabisch Europese Liga (AEL) en hun voorman Dyab Abou Jahjah. Het protest vond plaats voor het Utrechtse Academiegebouw waar de AEL een debat hield dat georganiseerd was door de Umah, de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en hbo'ers.

De actie tegen de AEL trok vooral muzikanten en kunstenaars van Marokkaanse afkomst uit alle delen van ons land. Ze lieten door middel van een spandoek weten niets van de AEL te willen weten: Aboe Jahjah is Aboe Nee Nee.

Volgens een woorvoerder van de protestactie zijn veruit de meeste Marokkanen in Nederland helemaal geen Arabieren, maar Berbers. ''Een volk dat in eigen land al eeuwen wordt onderdrukt,'' aldus één van hen. Van de standpunten en opvattingen van AEL-leider Jahjah moeten ze niets hebben:''Hij biedt geen oplossingen en zijn jodenhaat is zeer kwalijk. Hij sleurt ons in zijn kamp, zaait verdeeldheid, betrekt ons in de Midden-Oostenproblematiek, terwijl we de problemen die er in Nederland bestaan, hier moeten oplossen''.

Volgens de protesterende Marokkanen spreekt Abou Jahjah wel zeer fraai over democratie tegen de media, maar uit hij zich in eigen kring heel anders.

''Zalm zaait haat''

De leider van de Nederlandse AEL, Jamil Jawad, reageerde gisteren op VVD-leider Zalm die eerder zei te hopen dat justitie de AEL goed in de gaten zal houden. Hij veroordeelde die snelle reactie van Zalm: ''Niet de AEL, maar Zalm zelf zet aan tot haat. Ik had graag eenzelfde snelle reactie van hem gezien toen onze profeet Mohammed werd beledigd''.

De AEL leider zei verder begrip te hebben voor Marokkaanse jongeren die graag Amerikaanse soldaten in 'plastic zakken' richting de Verenigde Staten zien vertrekken. 'Die jongeren zien een oorlog tegen Irak als een oorlog tegen een islamitische staat.'

De reactie van Zalm was overigens mede gebaseerd op een uitlating van een ander AEL-kopstuk, de kersverse persvoorlichtster Naïma Elmaslouhi. Die liet zaterdag in NRC Handelsblad weten dat ze door Marokkaanse jongeren gescandeerde leuzen als 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' niet afkeurt. Elmaslouhi, in het dagelijks leven journaliste, zegt nu dat ze dat nooit zo gezegd heeft. Volgens haar heeft ze gezegd dat de AEL snapt waarom Marokkaanse jongeren dergelijke uitspraken doen, maar met de leuze op zich is de AEL-persvoorlichster het oneens.