Kist Vinkenoog gevuld met foto's en joints

Enkele honderden mensen, onder wie familie, vrienden en bewonderaars, nemen vandaag afscheid van Simon Vinkenoog. De dichter overleed zondag op 80-jarige leeftijd.

De open kist staat in de aula van begraafplaats St. Barbara in Amsterdam-West. Mensen lieten er onder meer foto's, krantenknipsels, joints en aanstekers in achter. Vinkenoog stond bekend als een liefhebber van joints. Onder meer Remco Campert en Spinvis waren aanwezig.

Voorafgaand aan het afscheid, werd de kist naar het volkstuinenpark Buitenzorg in Amsterdam-Noord gebracht, om Vinkenoog nog een keer langs zijn geliefde tuinhuis Eden te leiden.

Vinkenoog wordt rond het middaguur begraven. Na afloop van de begrafenis wordt een vreugdevuur ontstoken in kunstenaarsdorp Ruigoord. De dichter heeft ooit aangegeven dat hij op deze plek na zijn dood het liefste op de brandstapel van de wereld wilde verdwijnen.

Vinkenoog is het meest bekend als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken.