Celstraf na geweld tegen NS-personeel

De rechtbank in Lelystad heeft L.L. (25) en B.Z. (19) uit Almere twee jaar gevangenisstraf opgelegd. Zij pleegden op 19 maart grof geweld tegen een conducteur en een tweede NS’er in Almere. In reactie daarop legde NS-personeel het werk tijdelijk neer.

De rechtbank rekende het de twee mannen zwaar aan dat zij geweld hadden gepleegd tegen mensen met een publieke functie. Ook liet de rechtbank meewegen dat het incident op station Almere Centraal voor grote maatschappelijke onrust zorgde. Vandaar dat de straf extra hoog uitviel. L en Z. moeten ook smartengeld betalen aan de NS’ers.

L. en Z. sloegen en schopten de conducteur, waardoor die buiten westen raakte. Zijn te hulp schietende collega kreeg ook klappen. Een dag erna legde NS-personeel tijdelijk het werk neer en blokkeerden NS’ers het spoor op het bewuste station, omdat voor hen de maat meer dan vol was. Daarna volgden extra veiligheidsmaatregelen voor de NS-medewerkers.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie twintig maanden en twee jaar tegen L. en Z.. Eergisteren veroordeelde de rechtbank in Lelystad de 37-jarige M.K. uit Weesp tot zes weken celstraf. Hij had twee NS’ers geduwd en bedreigd op station Almere Muziekwijk op 5 april.