Britse backpacker overleeft 12 dagen in de bush

Een 19-jarige Brit was bijna een hongerdood gestorven in de Australische bossen, maar wist twaalf dagen te overleven op zaadjes en gras.

Jamie Neale uit Londen werd op 3 juli voor het laatst gezien in zijn hostel in Katoomba in New South Wales. Toen hij vertrok voor een wandeling in de Blue Mountains keerde hij niet terug. De autoriteiten begonnen een zoekactie en ook Jamies vader vloog over uit Engeland om te helpen speuren.

Vader Richard Cass had de hoop vrijwel opgegeven toen gisteren toch nog het nieuws kwam dat Jamie was gevonden: twee wandelaars hadden hem ontdekt, slechts vijftien kilometer van de plek waar hij het laatst was gezien. De backpacker bleek te zijn verdwaald. Hij is met uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens vader Cass heeft zijn zoon het al die dagen vol kunnen houden door gras en zaadjes te eten. "Hij dacht dat hij dood zou gaan, zo bang was hij." Jamie zag meerdere keren helikopters overvliegen en probeerde met zwaaien en schreeuwen aandacht te trekken, maar werd niet gezien. Dat maakte de jongen wanhopig. Inmiddels gaat het redelijk goed met de lichamelijke gezondheid van Jamie, maar volgens zijn vader voelt de jongen zich nog wel wat teneergeslagen.


Vader Richard kon zijn zoon gelukkig weer omarmen  (foto: DAG)