Site New York Times niet langer gratis

The New York Times overweegt lezers vijf dollar per maand te laten betalen voor toegang tot haar website. Dat heeft een woordvoerder van moederbedrijf New York Times Co. bevestigd tegenover persbureau Bloomberg. Voor abonnees van de krant zou een tarief van 2,50 dollar moeten gelden. De uitgever heeft het idee onlangs in een enquête aan haar lezers voorgelegd.

Van 2005 tot 2007 waren delen van de site van The New York Times ook al alleen tegen betaling toegankelijk. Het ging destijds om een proef.

Net als de meeste krantenuitgevers wereldwijd, worstelt ook de Times Co. met krimpende oplagecijfers en dalende advertentie-inkomsten. In het eerste kwartaal van 2009 zag het bedrijf de reclameopbrengsten met maar liefst 27 procent dalen.

Steeds meer uitgevers overwegen daarom geld te gaan vragen voor hun digitale content. Volgens krantenmagnaat Rupert Murdoch heeft gratis nieuws zijn langste tijd dan ook gehad. De eigenaar van News Corp, dat onder meer The Sun, The New York Post en The Daily Telegraph uitgeeft, liet weten binnen een jaar geld te gaan vragen voor al zijn websites. De Wall Street Journal, een andere krant van Murdoch, heeft al langer een betaalsite.

Ook Christian van Thillo, als baas van De Persgroep eigenaar van onder meer het AD, de Volkskrant en Het Parool, heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over het gratis aanbieden van nieuws.


Site New York Times niet langer gratis  (foto: DAG)