Cohen kritisch over Inspectie Verkeer

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat de afgelopen jaren onvoldoende heeft opgetreden tegen taxichauffeurs die zich misdragen. De inspectie kan vergunningen intrekken van chauffeurs, maar dat is "weinig, te weinig" gebeurd. Dat zei hij gisteravond tegen de gemeenteraad.

De raad was bij elkaar voor een spoedvergadering over de dodelijke vechtpartij op de taxistandplaats bij het Leidseplein op zondagochtend. Een 44-jarige man kwam om nadat een taxichauffeur hem zou hebben neergeslagen. VVD en CDA hadden hun collega's voor het debat teruggeroepen van reces.

Cohen zei dat de verschillende instanties die bij de handhaving van taxi's betrokken zijn nu niet moeten gaan 'zwartepieten'. "Ik denk dat we alle handen ineen moeten gaan slaan om te proberen de problematiek op te lossen."

De afgelopen dagen hebben gemeente, politie en de inspectie volgens Cohen heldere afspraken gemaakt over hoe ze de wantoestanden gaan aanpakken op het Leidseplein. Er zijn veel klachten over de chauffeurs daar. Met name de VVD was gisteravond erg kritisch over hoe de overheid de afgelopen jaren heeft opgetreden op het Leidseplein. Raadslid Robert Flos sprak van "een handhavingstekort" en van "gekissebis" tussen gemeente, politie en de inspectie.

De liberalen kwamen met een aantal voorstellen, waaronder het instellen van een samenscholingsverbod voor chauffeurs en een verbod op het aanspreken van klanten in andere talen dan Nederlands of Engels. Die kregen echter weinig steun van andere partijen of van het college van burgemeester en wethouders.