'Hitler kreeg tenminste dingen voor elkaar'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft zich de woede op de hals gehaald van verschillende Brits-joodse organisaties na een aantal omstreden uitlatingen over Adolf Hitler. In een interview met de Britse krant The Times stelde Ecclestone gisteren dat Hitler een man was die 'leiding kon geven over veel mensen en dingen voor elkaar kreeg'.

Dictators niet altijd slecht
Ecclestone maakte de opmerking nadat hem om een reactie werd gevraagd op de beschuldiging aan het adres van FIA-voorzitter Max Mosley. Ook Mosley zou zich volgens ingewijden namelijk als een dictator gedragen. Ecclestone reageerde daarom door te stellen dat het zijn van een dictator niet altijd slecht hoeft te zijn. "Het is in vele opzichten verschrikkelijk om te zeggen waarschijnlijk, maar buiten het feit dat Hitler dingen werd aangepraat, waarvan ik niet weet of hij die echt zelf wou, kon de man wel degelijk leiding geven aan een hoop mensen en kreeg hij dingen geregeld. Uiteindelijk raakte hij het spoor bijster en was hij niet zo’n goede dictator." Ook Saddam Hoessein kreeg nog een schouderklopje van Ecclestone: "Hij was de enige die Irak onder controle kon houden, we hadden hem nooit mogen verjagen."

'Krankzinnig'
De uitspraken van Ecclestone hebben in Engeland een hoop stof op doen waaien. De grootste Joodse organisatie in het land omschreef de woorden van Ecclestone als 'bizar en totaal krankzinnig'. Ook de poltiek laat zich niet ongemoeid. Volgens Denis MacShane van de Labour-partij getuigt de visie van de 78-jarige Formule 1-baas van 'een gebrek aan historisch inzicht'


'Hitler kreeg tenminste dingen voor elkaar'  (foto: DAG)