Commotie om spookrijdende brandweer

De brandweer van Emmen is in opspraak geraakt naar aanleiding van een filmpje dat op internet circuleert. Op het filmpje rijden de spuitgasten met hoge snelheid over de vluchtstrook, en dat tegen het verkeer in. Dit is zelfs voor de brandweer niet toegestaan.

De spookrijdende brandweerwagen was op 16 mei via snelweg A37 op weg naar een ernstig ongeval. Hierbij is een dodelijk slachtoffer gevallen. Toevallig heeft een vrachtwagenchauffeur alles gefilmd vanuit zijn cabine.

De commandant van de Emmer brandweer, de heer Gert-Jan Stuivenberg, zegt op de dag van de opnames al te hebben geweten dat een van de brandweerlieden in de fout was gegaan. "Dit had nooit mogen gebeuren, want hiermee bracht hij het leven van zichzelf, zijn collega's en andere weggebruikers in gevaar. Dat het toch is gebeurd, is een gevolg van een misverstand."

"Van de meldkamer kwam het bericht dat de weg was afgesloten, maar dit bericht was bedoeld voor een andere brandweerauto op een andere rijbaan. De chauffeur die in de fout ging, had bij het zien van tegemoetkomende auto's de brandweerauto stil moeten zetten en de meldkamer om instructies moeten vragen."

Stuivenberg heeft de bewuste chauffeur op het matje geroepen. Of deze zal worden gestraft, wil hij niet zeggen. "Het is in alle hectiek gebeurd en de chauffeur heeft onbewust onveilig gehandeld. Hij ziet ook zelf heel goed in dat hij dit anders had moeten doen."


Het bewuste filmpje van de stoute spuitgasten