Vingerafdruk in ID-bewijs uitgesteld

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over het uitstel van het invoeren van het vingerafdruk-identiteitsbewijs.

Oorspronkelijk zou elke Nederlander die vanaf 28 juni een nieuwe ID-kaart of paspoort haalde, twee vingerafdrukken moeten afgeven. Die worden dan op de biometrische chip gezet, alsmede in een overheidsregister opgenomen. De Europese richtlijn is slechts het opnemen van de vingerafdrukken in de chip - Nederland heeft vrijwillig, als enige EU-lidstaat, besloten tot een nationale database.

In Duitsland is het afgeven van vingerafdrukken na protesten van de bevolking optioneel geworden, nadat de vingerafdrukken van een Duitse minister van een drinkglas waren gekopieerd, en op internet verspreid. De oosterburen zijn sinds dit voorval in toenemende mate sceptisch tegenover de maatregelen.

De maatregelen zullen nog steeds ingevoerd worden, maar enkele maanden later. Dit wordt volgens Bijleveld gedaan om de gemeentes te ontlasten in de piek van de vakantieperiode. Er worden beide meer persoonsbewijzen aangevraagd, en meer vakantieaanvragen gedaan door ambtenaren.

De staatssecretaris had al op 27 februari jongstleden van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) vernomen, dat de datum van 28 juni niet haalbaar was voor de gemeenten, hoewel de hard- en software voor de maatregelen wel voor die datum geregeld konden worden.

De nieuwe invoerdatum is 21 september 2009. Tot die tijd wordt bij het aanvragen van een identiteitsbewijs nog niet naar vingerafdrukken gevraagd.

Neem ook eens een kijkje in het FOK!-topic over deze maatregelen.