Protest tegen naaktscanners in VS

Een coalitie van Amerikaanse burgerrechtenorganisaties is begonnen met een protestactie tegen de voorgenomen invoering van verplichte naaktscans op Amerikaanse luchthavens. Dat maakte de zogeheten Privacy Coalitie dinsdag (lokale tijd) bekend.

Veertig grote en kleine Amerikaanse burgerrechtenorganisatie hebben zich verenigd in de Privacy Coalitie, waaronder ACLU en enkele vakbonden. De organisaties proberen onder meer middels een handtekeningenactie de druk op Janet Napolitano, de minister van Binnenlandse Veiligheid, op te voeren en de maatregel van tafel te krijgen.

De Transport Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaans luchtverkeer, wil op negentien internationale luchthavens alle detectiepoortjes vervangen door naaktscanners. Met de scanners, officieel Whole Body Imaging genoemd, kunnen beveiligers door kleding van de reizigers kijken om te zien of ze wapens of explosieven bij zich dragen.

Op dit moment worden de scanners al gebruikt, maar mogen passagiers zelf kiezen of ze zich laten bekijken. Ze kunnen ook door een gewoon detectiepoortje lopen en zich laten fouilleren.