Noord-Korea lanceert meer raketten

Noord-Korea bereidt zich voor op de lancering van meerdere korteafstandsraketten. Die lanceringen zullen vandaag of morgen aan de westkust plaatshebben in de Gele Zee, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag.

Gisteren voerde Noord-Korea nog een kernproef uit, gevolgd door de lancering van drie korteafstandsraketten. Het stalinistische regime heeft een gebied voor het district Jungsan in de provincie Zuid-Pyongan ontoegankelijk verklaard voor scheepsverkeer tussen 25 en 27 mei, liet een Zuid-Koraanse regeringsfunctionaris weten. Jungsan ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van de hoofdstad Pyongyang.

Noord-Korea vuurde de afgelopen jaren meerdere malen grond-schipraketten of schip-schipraketten af in de Gele Zee en de Japanse Zee. De lanceringen werden vaak uitgevoerd in periodes van regionale spanningen. Volgens Yonhap wil Noord-Korea ditmaal grond-schipraketten afvuren met een bereik van 160 kilometer. Zuid-Korea heeft zijn legertop bijeengeroepen voor crisisberaad.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Lee Myung-bak verzekerd van zijn steun bij de verdediging van Zuid-Korea, een dag na de tweede kernproef van Noord-Korea.

Beide staatshoofden kwamen vandaag in een telefoongesprek overeen nauw samen te werken om een resolutie van de VN-Veiligheidsraad te bewerkstelligen, met daarin harde maatregelen tegen Noord-Korea’s atoom- en raketprogramma.

Ook sprak Obama telefonisch met de Japanse premier Taro Aso om te pleiten voor een gezamenlijke reactie op Noord-Korea. Obama verzekerde Japan opnieuw van zijn toewijding Japan te verdedigen en te zorgen voor behoud van vrede en veiligheid in Noordoost-Azië.