Groot onderzoek omkoping politie

De rijksrecherche is een groot onderzoek gestart onder de naam 'knobbelzwaan'. Onder deze naam doenzij onderzoek naar omkoping van politiefunctionarissen door privédetectives. De recherche is meerdere verdachten op het spoor, waarvan er al één ruim een week vastzit.

De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit, aldus een woordvoerder van het parket Utrecht, dat het strafrechtelijk onderzoek aanstuurt. Er zijn nog geen politiefunctionarissen aangehouden, maar Willem Nijkerk, de Utrechtse officier van justitie, wil wel bevestigen dat een 54-jarige man vastzit. De Telegraaf meldt dat dit privédetective Ton H. is.

Het onderzoek richt zich hoogstwaarschijnlijk op 'het illegaal opvragen van antecedenten uit vertrouwelijke politieregisters'. Particuliere rechercheurs (vaak ex-politiemannen) krijgen met enige regelmaat de opdracht van onder meer werkgevers om sollicitanten te screenen op een crimineel verleden. Het is niet ongebruikelijk dat dit via voormalige collega's van de detectives gaat. Deze collega's zijn nog wel werkzaam binnen het politiekorps.

De Telegraaf meldde dit weekend al dat er bij een privédetective materiaal van het televisieprogramma Peter R. de Vries in beslag is genomen na een huiszoeking in het kader van operatie 'knobbelzwaan'. De in beslag genomen informatie zou onder meer de verblijfplaats van ontsnapte criminelen prijsgeven. Justitie heeft laten weten dat deze informatie gebruikt zal worden 'indien daartoe aanleiding bestaat'.