'Doodsteek voor woningmarkt'
De huis- en hypotheekbranche is woest op de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij werden dinsdag overvallen toen bekend werd dat de AFM een maatregel wil instellen dat wie een nieuw huis koopt voortaan niet meer mag lenen dan de marktwaarde van die woning.
Dit betekent dat een huizenkoper altijd eigen geld mee moet brengen om de kosten van de koop te betalen, vaak zo’n 10 procent van de koopprijs. Vooral voor starters is dit amper op te brengen, omdat ze niet eerst een huis met winst hebben verkocht.
Vereniging Eigen Huis: "Dit is de doodsteek voor de huizenmarkt en voor starters in het bijzonder." Ron Bavelaar, directeur van adviesketen Hypotheekshop: "Starters houden de woningmarkt aan de gang. Als dat deel van de markt stagneert, valt de markt voor doorstromers helemaal stil."
Volgens Bas Millenaar, directeur van adviesketen De Hypotheker, is de maatregel op een slecht moment bedacht omdat de Nederlandse woningmarkt al op zijn gat ligt.
De AFM wil met de maatregel voorkomen dat huiseigenaren in financiële problemen komen. Door de crisis dalen huizenprijzen, waardoor er bij verkoop een restschuld overblijft; wegens ontslagen krijgen meer mensen problemen met het betalen van de rente en eventuele aflossing.
Volgende maand moet de maatregel volgens AFM-voorzitter Hans Hoogervorst ingaan. Banken die meer dan 100 procent van de marktwaarde aan hypotheken afsluiten krijgen een boete.
Martijn de Jong-Tennekes, specialist woningmarkt bij de Rabobank: "Huiseigenaren komen nooit in problemen doordat hun hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Wel door incidenten zoals ontslag of echtscheiding." Volgens hem lost de maatregel niets op en veroorzaakt het juist meer problemen op de woningmarkt.
De AFM wil ook dat er bijna geen uitzonderingen meer worden gemaakt op de inkomensregel. Die houdt in dat er nooit meer dan 4,5 keer het jaarinkomen geleend mag worden voor een hypotheek.