Uitlevering oorlogsmisdadiger afgeblazen

John Demjanjuk (89), de man die in Duitsland schuldig wordt beschouwd van oorlogsmisdaden, mag niet worden uitgezonden. Dit werd op het allerlaatste moment besloten. Demjanjuk was al uit zijn huis gehaald door politieagenten om hem naar het vliegveld te vervoeren.

Het Hoger Gerechtshof in Amerika heeft besloten Demjanjuk niet aan Duitsland te mogen uitleveren. Zijn familie en zijn advocaat beweren dat hij te zwak zou zijn om een proces in Duitsland aan te gaan en dat het hem zelfs fataal kan worden. Het Hof steunde die beredenering en heeft de man terug laten brengen naar zijn huis in Cleveland, Ohio.

Duitsland wil Demjanjuk voorgeleiden om dat hij schuldig zou zijn bevonden aan medeplichtigheid aan de moord van ongeveer 29.000 joden in 1943 in concentratiekamp Sobibor. Zelf zegt Demjanjuk onschuldig te zijn. Hij geeft aan dat hij als krijgsgevangene werkte in de Duitse gevangenissen.

In 1952 emigreerde Demjanjuk naar de Verenigde Staten. In 1988 werd hij in Israel ter dood veroordeeld, maar in hoger beroep weer vrijgesproken. Hierop keerde hij terug naar de VS waar in 2002 zijn Amerikaanse identiteit werd afgenomen. In 2005 werd een uitwijzingsprocedure tegen hem bevolen.