Google verlost vrouw van pleinvrees

Een Britse vrouw is voor het eerst in twintig jaar weer buiten geweest. De veertigjarige moeder was door straatvrees al die tijd aan huis gekluisterd. Gelukkig hebben ze voor zulke mensen internet uitgevonden, en is Sue Curtis dankzij Google Street View eindelijk weer buitenshuis geweest.

Curtis volgt nu, uiteraard online, een cursus om haar angsten in toom te houden. En met succes, want de vrouw heeft zelfs al een voet op de stoep voor haar huis in West Harton gezet.

"Dat lijkt misschien niet ver, maar voor mij is het al een heel huzarenstukje", vertelt de vrouw enthousiast. "Ik heb er vertrouwen in dat ik mijn angst zal kunnen overwinnen en weer een normaal leven zal kunnen leiden. Ik wist dat cognitieve gedragstherapie me zou kunnen helpen en dankzij die internetlessen voel ik mezelf er weer bovenop komen."

In 1989 raakte ze ernstig in paniek en sindsdien heeft ze nog geen dag haar huis verlaten. "In die tijd kreeg ik soms vijftien tot twintig aanvallen per dag, zeer angstaanjagend was dat. Ik woog nog maar een dikke dertig kilogram en kwam gedurende achttien maanden zelfs mijn bed niet meer uit. Ik wilde op den duur niet meer naar buiten, dus bleef ik gewoon binnen."