G20: Honderden miljarden in wereldeconomie
Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zet de geldpers aan. Het fonds gaat 250 miljard dollar aan Special Drawing Rights (SDR’s) uitgeven, de eigen munteenheid,die kunnen worden omgeruild in dollars, ponden, euro’s of yens. Deze komen ten goede aan de allerarmste landen, die deze SDR’s tegen gunstige voorwaarden - de rente is net zo hoog als op een Amerikaanse staatsobligatie - mogen lenen.
Dit hebben de leiders van de belangrijkste landen ter wereld, verenigd in de G20, volgens de BBC vanmiddag besloten. Daarbovenop wordt ook het reguliere IMF-budget verdriedubbeld. Er moet in totaal 500 miljard dollar bij om landen overal ter wereld te hulp te kunnen schieten. Tot slot willen de landen 250 miljard dollar opzij zetten om de wereldhandel op gang te houden.
De G20 is tot het laatste moment aan het onderhandelen. Het meningsverschil tussen Nicolas Sarkozy en Angela Merkel aan de ene kant en Gordon Brown en Barack Obama lijkt te zijn beslecht in het voordeel van de laatsten - al heeft er volgens Obama nooit een echt meningsverschil bestaan.
De G20 hebben afgesproken dat ze vooral de hedgefondsen harder gaan aanpakken. Dit komt overeen met de Amerikaanse plannen voor strengere regelgeving die Timothy Geithner onlangs al bekend maakte. De internationale toezichthouder die Sarkozy zo vurig wenste om het Angelsaksich vrijemarktkapitalisme aan te pakken, lijkt er niet te komen.
Over de omvang van de stimuleringsmaatregelen zullen de landen waarschijnlijk geen consensus bereiken. Sommige landen (de VS, Japan en in mindere mate Groot-Brittannië) geloven heilig in de heilzame werking van belastingverlaging en extra overheidsinvesteringen. Europa is daar veel terughoudender in en houdt meer vast aan de begrotingsdiscipline.
De grootste eensgezindheid is er op het gebied van de wereldhandel. Iedereens is het erover eens dat protectionisme koste wat het kost vermeden moet worden. Vooral Brazilië heeft daar onlangs nog stevig op aangedrongen.
G20: Honderden miljarden in wereldeconomie (foto: DAG)