Kamer debatteert over omroepbestel

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de nieuwe erkenningenwet voor publieke omroepen. Deze wet regelt onder meer de omvang van het omroepbestel en de toelating van nieuwe zendgemachtigden. Die laatste kwestie is actueel omdat bestaande en aspirant-omroepen dezer dagen leden werven om voor een plekje in het bestel in aanmerking te komen.

Momenteel telt het bestel 22 zendgemachtigden. Twaalf nieuwe omroepen hebben zich gemeld en omroepbaas Henk Hagoort baart dat zorgen. Hij vindt dat het model onbestuurbaar dreigt te worden wanneer er nieuwelingen worden toegelaten. Ook minister Ronald Plasterk (Media) snapt die zorg, maar Kamerleden vinden dat hij meer aandacht aan deze kwestie moet geven.

CDA-Kamerlid Atsma zal in het debat speciale aandacht vragen voor de status van actualiteitenrubrieken. Hij wil dat omroepen weer in de gelegenheid worden gesteld om die afzonderlijk, en dus niet gezamenlijk, te maken. Op deze manier hoopt hij dat omroepen weer meer ruimte krijgen om eigen duiding te geven aan het nieuws.


Kamer debatteert over omroepbestel  (foto: DAG)