'Marokkaanse namenlijst is prima'

De uitspraken van burgemeester Ahmed Aboutaleb en schrijver Mohammed Benzakour tegen de Marokkaanse namenlijst zijn onrealistisch. Vrijwel ieder land verbiedt bepaalde namen, dus Marokko is daar beslist geen uitzondering in. Dat stellen Mr. Fouad Abdi en dr. Wibo van Rossum.

Abdi en Van Rossum vergelijken de Marokkaanse namenlijst met namenregelgeving die er in westerse landen bestaat. "Engeland en Amerika zijn heel liberaal. 'Satan' en 'Lucifer' zijn in de meeste Amerikaanse staten mogelijk, maar je kind 'Fuck' noemen is in strijd met de zeden en mag dus niet. Nieuw Zeeland verbood in het verleden '4Real', Zweden ooit 'Staalman', Portugal heeft een verboden lijst met daarop onder andere 'Lolita', 'Maradona' en 'Mona Lisa', in Duitsland mogen 'Judas', 'Kain' en 'Adolf Hitler' niet en was vroeger ook 'Jesus' verboden." Abdi en Van Rossum zien niet in waarom Marokko dan namen als 'Jan', 'Piet' of 'Klaas' niet zou mogen verbieden.

Daarnaast is het volgens beide heren volstrekt logisch dat Nederlandse ambtenaren die lijst ter sprake brengen als een Marokkaan aangifte komt doen van de geboorte van een zoon of dochter. "Het getuigt van kennis van de multiculturele samenleving als een ambtenaar een burger erop wijst dat een naam weliswaar in Nederland is toegestaan, maar dat in andere situaties (consulaat, Marokko) een naam problemen kan opleveren."

Marokkanen die hun pasgeboren kind willen aangeven bij de gemeente krijgen het dringende advies een naam te kiezen die op de lijst voorkomt. Het Marokkaanse consulaat zou geen andere namen accepteren. Deze discussie laaide onlangs weer op omdat er een nieuwe lijst onderweg is. Burgemeester Aboutaleb zei onlangs de namenlijst te willen verbranden als hij deze in het gemeentehuis van Rotterdam tegen zou komen.