Apen komen in opstand

Iedereen ergert zich wel eens aan zijn werkgever. Zo ook Brother Kwan, een aap die kokosnoten plukte voor het bedrijf van zijn baas in Thailand. Alleen had Kwan een iets andere oplossing voor de meningsverschillen met zijn baas dan menig werknemer zou hebben. Hij besloot hem namelijk om te brengen met behulp van een kokosnoot.

Hoog in de bomen gooide de aap de steenvrucht richting zijn baasje en zodoende werd Lelit Janchoom volop geraakt. Dit werd de man fataal en hij overleed ter plekke. De vrouw van het slachtoffer begrijpt er helemaal niets van: "Hij zag er zo schattig uit toen we hem kochten", aldus de verbaasde dame.

De aap kwam tot dit drastische besluit doordat zijn eigenaar hem wel heel cru behandelde. Wanneer het dier moe was en weigerde een boom in te klimmen, kreeg Kwan rake klappen van zijn baas. Waarschijnlijk putte dit de aap zodanig uit dat hij geen andere oplossing zag dan een moord te plegen.

Overigens speelde dit voorval zich net af nadat wetenschappers het agressieve gedrag van een Zweedse chimpansee hadden onderzocht. Het dier was het namelijk zo beu telkens aangegaapt te worden door de bezoekers van een dierentuin, dat hij wapens maakte om naar de mensen te gooien. Het dier verzamelde zelfs stenen na sluitingstijd, zodat hij deze naar de bezoekers kon gooien zodra het dierenpark weer was geopend. Volgens wetenschappers is dit één van de sterkste bewijzen dat mensen niet de enige zijn die plannen voor de toekomst kunnen maken.