'Rijdende Tarzan' schokt BelgiŽ

Een filmpje op YouTube heeft bij onze zuiderburen tot de nodige paniek geleid. Op het bewuste filmpje is een vrachtwagenchauffeur te zien, die op de Belgische snelwegen levensgevaarlijke stunts uithaalt. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) verwerpt het rijgedrag, en spreekt zelfs van 'een poging tot doodslag'.

De trucker in kwestie komt uit Roemenië en is bij de burgerlijke stand bekend onder de naam Iulian Breazu. Breazu is in het filmpje te zien terwijl hij een vrachtwagen bestuurt. Als ineens een bekende hit in de volksmuziekwereld uit de speakers schalt, is Breazu niet meer te houden. Begint het voorzichtig met wat geklap in de handjes, op een gegeven moment danst en springt de trucker op de passagiersstoel, dit terwijl de vrachtwagen op topsnelheid door het Belgische landschap raast. Terwijl hij met slechts een voet het stuur onder controle houdt, wordt Breazu ingehaald door diverse collega-truckers.

Zijn broer filmde het hele gebeuren en gooide het filmpje op YouTube. Hier werd het snel opgepikt door de Roemeense media. Deze gaven hem al snel de bijnaam de 'rijdende Tarzan'.

Een oplettende Belg heeft het filmpje ook gezien, en kwam tot de ontdekking dat het filmpje is geschoten in zijn vaderland. De Belgische politiek staat nu op zijn achterste benen. "Dit is één grote flagrante verkeersinbreuk. Van onverantwoord rijgedrag over het niet dragen van schoeisel tot het niet respecteren van de nodige tussenafstand met de voorligger", vindt een woedende staatssecretaris van Mobiliteit. De staatssecretaris wil nu alles op alles zetten dat de man wordt opgepakt en vervolgd.

Ook het BIVV, het Belgische equivalent van onze VVN, is woedend. "Dit is mijn inziens niet minder dan poging tot doodslag. Pure verkeerscriminaliteit. Zo iemand brengt het leven van vele anderen in gevaar. Het lijkt me niet meer dan gepast dat deze man zijn rijbewijs levenslang wordt afgepakt. Voor alle duidelijkheid: dit gaat verder dan zomaar een zware verkeersovertreding. In feite moet men eens gaan nadenken hoe we dit soort cowboys gepast kunnen bestraffen", laat woordvoerder Werner De Dobbeleer weten.

De 23-jarige trucker zit nu lelijk met het filmpje in zijn maag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de beste man zijn baantje kwijtraken. En met een beetje pech zit hij straks mooi een poosje achter Belgische tralies.


Rare jongens, die Roemenen...
 
Bekijk het artikel ook op de FOK!weblog