Radiostations passen playlist aan crash aan

Alle grote Nederlandse muziekzenders hebben voorlopig hun muziek aangepast naar aanleiding van de vliegtuigcrash op Schiphol. Dat hebben Radio 2, Radio 3fm, Sky Radio, Radio Veronica, Radio 538 en FunX gemeld.

Zij draaien voorlopig geen nummers die over vliegen of vliegtuigen gaan of teksten hebben die daarnaar verwijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om nummers als I Believe I Can Fly van R-Kelly, I Don’t Wanna Die In An Air Disaster van Albert Hammond, No More Fear Of Flying van Gary Brooker of Learning To Fly van Tom Petty.

"Het is vaak een gevoelskwestie", legt programmeur Basyl de Groot van 3fm uit. "Maar alle platen die enigszins kunnen verwijzen naar een vliegramp omzeilen we voorlopig even." Dat hoeft niet per se in de titel te zijn, maar kan ook in de tekst van het lied zitten. "Soms moet je even goed verder kijken", stelt De Groot. "Zo zetten we ook Ironic van Alanis Morissette even niet op onze playlist."

Zijn collega Patrick Kraakman van Sky Radio en Radio Veronica mijdt voorlopig zelfs bands waarvan de namen kunnen refereren aan een vliegtuigongeval, zoals de Crash Test Dummies. Jongerenzender FunX, die veel urban muziek draait, controleert ook in het bijzonder alle Turkse nummers die op de playlist staan.


Radiostations passen playlist aan crash aan  (foto: DAG)