Dokter Dood is waarschijnlijk dood

Aribert Heim, beter bekend als Dokter Dood of 'de Slachter van het concentratiekamp Mauthausen', is waarschijnlijk in 1992 overleden in Caïro aan darmkanker. Het Simon Wiesenthal instituut twijfelt echter aan zijn dood bij gebrek aan een lichaam en DNA. 's Werelds meest gezochte Duitse oorlogsmisdadiger zou 78 jaar zijn geworden.

Heim voerde in het concentratiekamp Mauthausen verschrikkelijke medische experimenten uit op gevangenen, waarbij hij zonder verdoving organen uit het lichaam verwijderde. Ook bracht hij gruwelijke verwondingen toe bij gevangenen om vervolgens vast te stellen hoe lang het duurde voordat ze dood gingen en welke pijnen zij daarbij ondergingen.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Heim als arts in Duitsland, maar zou in 1962 gearresteerd worden. Die arrestatie mislukte doordat Heim, na een anonieme tip, wist te ontkomen. Heim bekeerde zich tot de islam, ging zichzelf Tarek Farid Hussein noemen en verhuisde naar Caïro, Egypte. Begin jaren '90 werd er darmkanker geconstateerd en hij zou in 1992 zijn overleden.

Het Simon Wiesenthal instituut beweerde vorig jaar echter nog dat Heim in leven was en waarschijnlijk in Chili woonde. Een beloning van 315.000 euro werd uitgeloofd voor de gouden tip. Een gezamenlijk onderzoek van de Duitse ZDF en de New York Times toont nu echter aan dat Heim reeds overleden is. Als bewijs hiervoor is onder andere een aktentas gevonden met het paspoort, rekeningafschriften, brieven en medische papieren van Heim. Ephraim Zuroff, directeur van het Wiesenthal instituur, zegt dat ze het bewijs gaan onderzoeken.