Rechter bekijkt blootfoto's in werkkamer

Een rechter van de rechtbank in Haarlem is gisteren door president Herman van der Meer op de vingers getikt. De rechter zou foto's van blote dames op zijn werkkamer hebben bekeken, heeft een voorlichter van de rechtbank vandaag bevestigd. Het zou niet om 'echte porno' gaan. De rechter heeft inmiddels toegegeven dat hij fout zat.

Toen een lezer van het Haarlems Dagblad een foto van de rechter achter zijn beeldscherm aan de krant gaf, kwam aan het rollen dat de man de blote foto's op zijn werkkamer bekeek. Omdat de krant dacht dat de rechter de foto's aan het bekijken was in verband met een zedenzaak, gaf deze de foto's aan de rechtbank. Zij hebben nader onderzoek verricht, waaruit bleek dat de rechter op de foto niet met zijn werk bezig was. Volgens de rechter klikte hij spam aan, waardoor hij bij de blootfoto's terecht kwam.

Tegen de rechter kan een interne procedure worden gestart, wat uit kan lopen op een schriftelijke berisping. Of de rechtbank hiertoe over gaat, is nog niet besloten.

De ramen van de werkkamers van de Haarlemse rechters zijn op de eerste verdieping niet afgeschermd, waardoor vanuit het hotel aan de overkant van de rechtbank in de werkkamers gekeken kan worden. Wie een telelens zou gebruiken vanaf de hotelkamer, zou zelfs strafdossiers mee kunnen lezen. Binnenkort wordt er speciale folie aan de binnenkant van de ramen aangebracht, waardoor gluren van buitenaf onmogelijk wordt gemaakt.

De foto waardoor het balletje ging rollen is hier te vinden.