Klokkenluider Bos claimt ruim tien miljoen
Vrijdag eindigde de strafzaak tegen Bos bij het gerechtshof in Den Haag in niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Bos werd in het kader van de bouwfraudezaak verdacht van omkoping.
Korvinus heeft de civielrechtelijke claim afgelopen vrijdag al, direct na de uitspraak door het hof, neergelegd bij minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst en een kopie gestuurd aan premier Jan Peter Balkenende.
De raadsman verwacht van 'een fatsoenlijke overheid' dat de onderhandelingen over de claim snel zullen worden geopend. Hij twijfelt er niet aan dat het geclaimde bedrag ook daadwerkelijk zal worden toegekend. Woensdag zal een eerste gesprek plaatshebben.
De claim is grosso modo opgebouwd uit twee delen: Bos wil 6,5 miljoen euro smartengeld en vergoeding voor door hem geleden materiële schade. Bos is door de bouwfraudezaak brodeloos geworden en geniet al jaren geen inkomen meer. Korvinus meent dat de overheid Bos keihard heeft laten vallen, na uitgebreid misbruik te hebben gemaakt van zijn diensten als informant.
De resterende vier miljoen is volgens Korvinus gebaseerd op de zogeheten tip- en toongeldregeling van justitie. Deze regeling voorziet in beloning van tipgevers. Volgens Korvinus heeft Bos als klokkenluider een grote maatschappelijke misstand aan het licht gebracht. Hij wijst erop dat de overheid Bos twee keer eerder een aanbod heeft gedaan voor compensatie, maar hierover is nooit overeenstemming bereikt.
Bos overhandigde de geruchtmakende schaduwboekhouding in 2001. Daarna is er nooit meer over schadevergoeding gesproken, aldus Korvinus. "Sterker nog: in 2004 werd de vervolging van de heer Bos in gang gezet."
Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie in cassatie gaat tegen de uitspraak van het hof in de zaak-Bos. Volgens Korvinus doet dat voor de claim verder niet ter zake. "Dat staat er los van."
Ad Bos noemde vrijdag, de dag waarop het OM in de strafzaak tegen hem onderuitging, "een gedenkwaardige dag". Bos zwengelde in 1999 de bouwfraude aan.